10 kalleinta kuntaa asua – lokakuu 2012

Asuntojen hinnat ovat viimeaikoina lopettaneet nousun, joten nyt on sopiva aika katsastaa tämän hetken kalleimmat kunnat. Käydään läpi 10 kalleinta kuntaa neliöhintojen perusteella, jotka löytyivät asuntojenhinnat.fi -palvelusta osiosta tilastot.

#1 Ehkä hieman yllättävästi kärkisijaa pitää pinta-alaltaan Suomen pienin kunta, Kauniainen. Syyt tähän löytyvät kaupungin väestörakenteestä, joka koostuu hyvin tienaavista henkilöistä. Tämä yhdistettynä alhaiseen veroäyriin muodostaa otollisen maaperän isoillle ja hulppeille asunnoille.

#2 Vahvana kakkosena tulee pääkaupunkimme Helsinki. Mikäs siinä hintojen nousussa, kun kysyntä ei pysty vastaamaan tarjontaa. Hinnat tulevat kasvamaan myös jatkossa, kun rakentamisen kustannukset ovat kalliimpia kuin ennen, ja kaavoituspolitiikka estää tehokkaan rakentamisen. Kaupunkikuvallisista syistä Helsingissä ei pääsääntöisesti saa rakentaa yli 7 kerroksisia taloja.

#3 Numero kolmosena tulee Espoo. Pääkaupunkiseudun kuntana Espoo on haluttua asuinaluetta, joka nostaa neliöiden hintaa kauttaaltaan. Hintoihin vaikuttavat muun muuaassa, että Espoosta löytyy muutamia mielenkiintoisia uusrakennusalueita sekä pitkä Suomenlahden rantaviiva.

#4 Todellisena jokerina neljäntenä on Kolari, mikä vaikuttaa aluksi aika oudolta. Pienellä tutkimisella tähän löytyi selitys. Tietokannassamme myydyt asunnot Kolarissa ovat itse asiassa loma-asuntoja Ylläs-Lompololta. Pienet, hyvin varustetut asunnot tuskin ovat neliöhinnoiltaan sieltä halvimmasta päästä.

#5 Viidenneksi kalleimmat asunnot löytyvät Vantaalta.Yhtenä pääkaupunkiseudun kuntana kysyntä on kovaa. Puheet yhdistymisestä Helsinkiin tuskin laskevat kysyntää. Jotkut kaupunginosat ovat neliöhinnoiltaan täysin verrannollisia Helsinkiin.

#6-8  Seuraavilta sijoilta löytyvät Sipoo, Järvenpää ja Porvoo. Pääkaupungin kehyskuntina ne houkuttelevat lapsiperheitä, joilla ei ole varaa pääkaupunkiseudun kohoaviin hintoihin tai haluavat asua väljemmässä ilmapiirissä.

#9 Sodankylässä on myyty paljon uusia vuonna 2011 rakennettuja asunto-osakkeita, jotka nostavat alueen keskineliöhinnat kymmenen kalleimman kunnan joukkoon.

#10 Keravan sijoitus kymmenentä ei yllätä. Eduiksi voidaan laskea hyvät liikenneyhteydet Helsinkin tie- ja raideliikenteen voimin, jotka lisäävät alueen kiinnostavuutta varsinkin lapsiperheille.

top10-kalleinta-kuntaa-taulukko

Yhteenvetona voidaan todeta, että pääkaupunkiseudun kunnat pitävät oikeutetusti korkeimpia sijoa kymmenen kalleimman kunnan joukossa. Muutama yllätys listalta myös löytyi, mutta yksittäistapaukset voidaan selittää otoskoon pienuudella.

Käy tarkistamassa mille sijalle oma kotikuntasi sijoittuu:
http://www.asuntojenhinnat.fi/myytyjen-asuntojen-tilastot