5 vinkkiä pyyntihinnan määrittelyyn

Asunnon myynti saattaa toisinaan tuntua rakettitieteeltä. Homma ei kuitenkaan ole ihan niin vaikeaa, jos tuntee muutaman niksin.

1. Sijainti

Asunnon pyyntihintaan vaikuttaa ennen kaikkea sijainti. Keskellä metsää sijaitsevasta palatsista ei vain saa samaa hintaa, kuin palatsista Helsingin keskustasta. Ei vaan saa, vaikka kuinka vetoaisi graniitteihin, marmoreihin ja lehtikultaan pinnoissa. Mitä suuremmassa kaupungissa asunto sijaitsee, mitä lähempänä kattavia palveluita, mitä paremmat julkisen liikenteen väylät on lähellä jne., sitä lähemmäs taivasta asunnon arvo kohoaa. Ja asunnon arvohan on se, mikä pääasiassa määrittelee asunnon (okei, ei nyt pyyntihintaa, sillä voihan sitä pyytää mitä vain), mutta myyntihinnan. Samanlainen asunto pääkaupunkiseudulla voi olla 200 000 euroa kalliimpi kuin vastaava esimerkiksi Keski-Suomessa.

 

2. Asuinalue

Sijainnilla on luonnollisesti keskeinen merkitys asunnon arvoon myös tietyn alueen sisällä. Esimerkiksi kerrostalokolmio on huomattavasti kalliimpi Helsingin Katajanokalla kuin Käpylässä.  Alueiden hintatasot siis vaihtelevat suurestikin. Katso oman alueesi hintataso!

3. Käytetyt materiaalit

Asunnon pyyntihintaan vaikuttaa itsestään selvän koon lisäksi pinnoissa käytetyt materiaalit. Marmorinen keittiötaso nostaa asunnon hintaa, verrattuna jos keittiö on vuorattu laminaattitasoilla. Asunto kannattaa kuitenkin remontoida alueen tason mukaisesti. Tällä tarkoitetaan, että asuntoa ei kannata remontoida niin kalliisti, että remonttikulut ja asunnon ostohinta ylittävät asunnon arvon, sillä silloin rahoja ei koskaan saa takaisin. Tietysti jos itselleen remontoi kotia, tällaisilla asioilla ei ole merkitystä, sillä kodista tuleekin tehdä juuri itselleen sopiva.

 

4. Erottuminen alueen muista kohteista

Omaa asuntoa kannattaa myös verrata naapureihin ja mainostaa hyviä puolia. Esimerkiksi, onko omassa myyntikohteessa juuri valmistunut julkisivuremontti, jota muissa saman kadun varrella sijaitsevissa taloissa ei ole vielä tehty. Positiivinen erottautuminen kannattaa!

5. Neuvottele

Pyyntihinta on pyyntihinta. Se ei ole kiveen kirjoitettu totuus, josta on pakko pitää kynsin ja hampain kiinni. Asuntokaupassa harvoin saa juuri pyytämänsä hinnan – eikä sitä ainakaan kannata maksaa – vaan lopullinen myyntihinta on neuvotteluiden tuloa.