Asunnon myynti-ilmoitus on käyntikortti

Asunnon myynti / asuntovälitys on tarkkaa puuhaa. Monet luulevat, että nopeasti napsitut kuvat perussiististä kodista, ”on-siellä-liesi” -tyyliset informaatiot asunnosta ja kaiken läväyttäminen nettiin asuntopalveluun riittävät asunnon myymiseen. Ihan niin helppoa asunnon myyminen ei kuitenkaan ole.

Asuntoilmoitus on kuin ihmisen oma CV. Se tulee laatia huolella ja hyviä ominaisuuksia korostaen, kuitenkaan valehtelematta. Piru olkapäällä voi kuiskuttaa, että jätä kertomatta kylpyhuoneen vesivahingosta, mutta se kaveri kannattaa hiljentää. On parempi saada myytyä asunto rehellisin keinoin kuin löytää itsensä keskeltä kaupanpurkua, joka aiheutui valheellisin tiedoin myydystä asunnosta.

Mahdollisimman tarkat informaatiot asuntoilmoituksessa myös vähentävät turhakäyntejä, jotka syövät asuntoesittelijän aikaa oikeilta, potentiaalisilta ostajilta. Joillekin ostajaehdokkaille laminaatti on deal breaker, joten asuntoilmoituksessa faktat kuntoon: parketti on parketti ja laminaatti on laminaatti. Myös isännöitsijää kannattaa konsultoida taloyhtiön asioista ja tilasta, tuodakseen ilmoitukseen lisää tietoa.

Ja ne kuvat! Kuvat ovat asuntoilmoituksessa sanojakin tärkeämpiä. Huonot kuvat karkottaa ostajat, kun taas hyvät tuovat kasapäin katsojia. Kuvia ottaessa kannattaa miettiä, mitä asunnon ostajaehdokas haluaa nähdä. Älä siis turhaan kuvaa kaunista sänkyäsi tai lasten huoneen kalustusta, joista olet ylpeä jne. Keskity ennemmin saamaan kuvaan huoneen iso koko, sen laadukkaat pintamateriaalit ja ehdottomasti monia hyviä kuvia keittiöstä sekä vessa- ja kylpyhuoneista! Ammattilaisten käyttämä kikka on laajakuvalinssin käyttäminen. Se saa huoneen kuin huoneen näyttämään isommalta, mikä on tietysti positiivista. Liiallisuuksiin laajakuvalinssin käyttöä ei kuitenkaan kannata viedä, koska se voi toimia myös käyttäjäänsä vastaan, saaden asunnon näyttämään liioitellun isolta. Tällöin asuntonäyttöön tuleva odottaa avaraa asuntoa, mutta löytää itsensä ahtaasta loukusta – mikä aiheuttaa sarven kasvamista otsaan.

Asuntoilmoitusta ei kannata roikottaa tolkuttoman kauaa netissä, sillä asunto ”vanhenee”. Myymättä jäänyt asunto, joka kuukaudesta toiseen löytyy palstalta, luo ostajille kuvan epätoivoisesta myyjästä. Silloin hintaa on helppo kiskoa alaspäin. Jos myymisellä ei ole kiire, kannattaa asuntoilmoitus ottaa hetkeksi pois muutamien kuukausien myyntiajan jälkeen ja palauttaa takaisin myyntiin myöhemmin, uusien, hohdokkaampien kuvien kera.

Yleensä asuntoilmoituksen teko ja asunnon myyminen onnistuu helpoiten ammattilaiselta. Toki homman voi itsekin hoitaa – olemmehan me kaikki lääkäreitäkin Googlen avulla.