Asuntojen hinnat uuteen nousuun

Marraskuu oli toinen nousukuukausi, usean laskukuukauden jälkeen. Käsitellään hieman tekijöitä, mitkä ovat vaikuttaneet hintojen nousuun, vaikka elämmekin keskellä taantumaa.

 

Valtio on päättänyt korottaa ensi vuonna asuntojen varainsiirtoveroa. Asunto-osakkeiden varainsiirtovero nousee 1,6 prosenttiyksiköstä kahteen. Tämä tarkoittaa 200 000 € asunnon ostossa 800 € lisäkulua. Pieni summa sinänsä, jos verrataan asunnon kauppahintaan. Lisäksi jatkossa vero kohdistetaan asunnon velattomaan hintaan, kun aikaisemmin vero maksettiin ainoastaan myyntihinnasta. Tämä on ylimääräinen kulu, ja monet asunnonostajat yrittävät välttää tämän ostamalla asunnon tämän vuoden puolella. Varsinkin silloin, jos ostajalla ei ole perusteita siirtää asunnon ostoa ensi vuodelle. Varainsiirtoveroon vaikuttavat muutokset tulevat käytäntöön vuoden 2013 maaliskuussa.

HS: Varainsiirtoveron korotus siirtyy maaliskuun alkuun

Alkuvuodesta 2012 pankkien lainamarginaalit olivat lähes poikkeuksetta alle prosenttiyksikön, pankista tai asiakassuhteesta riippumatta. Syksystä lähtien tilanne on muuttunut radikaalisti. Nykyään asuntolainojen marginaalit liikkuvat 1,5% molemmin puolin ja alle 1,0% marginaalit ovat vain haaveita. Pankkeihin kohdistuu nykyisin enemmän sääntelyjä, jotka aiheuttavat pankeille lisäkustannuksia. Tämä näkyy marginaaleissa. Asunnonostajalle tämä tuo paineita sopia lainasta mahdollisimman pian, koska pelkona on, että marginaalit voivat nousta yhä edelleen.

YLE: Asuntolainojen marginaalit nousussa syksyllä

Ensiasunnon hankinta tulee mahdollisesti vaikeammaksi ensi vuonna. Ministeri Antti Tanskasen työryhmä ehdotaa, että Finanssivalvonta (Fiva) saisi oikeuden määrätä asuntolainoille sitovan lainakaton. Tiukimmillaan tämä tarkoittaisi, että asunnonostaja saisi lainaa enintään 80% asunnon hinnasta. Tämä käytännössä murskaisi nuorten ensiasunnonostajien haaveet omasta asunnosta, ellei heillä olisi säästössä tuota 20% osuutta asunnon hinnasta. Tämä on ehkä merkittävin voima, mikä on saanut asuntomarkkinoihin lisää vauhtia näin loppuvuodesta.

Taloussanomat: Pian 70 000 asuntounelmaa voi olla säpäleinä

Ei ole siis ihme, että asuntojen hinnat ovat lähteneet taas nousuun, kun ajatellaan miten asunnon ostamista vaikeutetaan ja rasitetaan ensi vuoden aikana. Veikkaan, että nousua jatkuu ensivuoden ensimmäiselle kvartaalille asti ja siitä alkaa tasainen lasku, jos yllä olevat tekijät tulevat käytäntöön.