Välittäjien erot

Moni valitsee kiinteistönvälittäjän palkkion tai arvioidun myyntihinnan perusteella, toiset taas luottavat intuitioonsa. Kiinteistönvälittäjiä on moneen lähtöön, ja usein jyvät erottuvat akanoista.

Tuttavani suunnitteli asuntonsa myyntiä, ja päätti kutsua kahden eri kiinteistönvälitystoimiston välittäjän paikalle arvioimaan asunnon hinnan. Molemmat vastasivat tuttavani yhteydenottopyyntöön nopeasti, ja veloituksettomat arviokäynnit sovittiin samalle viikolle.

Ensimmäinen välittäjistä saapui paikalle ja toimi koko esittelyhetken passiivisena osapuolena, tuttavani kokiessa myyvänsä asuntoaan välittäjälle. Lopulta kiinteistönvälittäjä avasi sanaisen arkkunsa, todeten – ehkä tahattomankin tylysti – tulevan asunnon ostajan aikovan aivan varmasti remontoida asunnossa. Hän antoi hinta-arvion kevyin perustein, vältteli välityspalkkiosta keskustelua (se kun kuulemma keskusteltaisiin vasta, kun papereita oltaisiin allekirjoittamassa) ja poistui nopeasti.

Toinen välittäjä tuli paikalle, mukanaan kasa papereita. Ensin hän pyysi tuttavaani esittelemään asuntoa. Välittäjä oli kiinnostunut kaikesta ja vastasi kaikkiin kysymyksiin, mitään tietoa pimittämättä. Kierroksen jälkeen tuttavani ja välittäjä istuivat alas. Välittäjällä oli mukanaan vertailukohteita alueen muista myynnissä olevista samantyylisistä asunnoista sekä tietoa vastaavanlaisten asuntojen toteutuneista myyntihinnoista. Näitä tietoja vertailleen he päätyivät sopivaan myyntihintaan.

Molempien välittäjien antamat hinta-arviot oli linjassa asuntojenhinnat.fi palvelun kanssa, mikä lisäsi tuttavani luottoa sovittuun alustavaan myyntihintaan.

On siis kahdenlaisia välittäjiä: hyviä ja huonoja. Usein välittäjä saatetaan valita välityspalkkion perusteella, mikä on hyvin ymmärrettävää. Tämä todellinen tapahtuma kuitenkin todisti, että ammattitaidolla on väliä. Ei varmaan tarvitse arvata, kummalle tuttavani antoi toimeksiannon…