Asuntojen hinnat

3 yleistä sudenkuoppaa asunnon myymisessä itse

Yleinen /
5.4.2021

Asunnon myyminen on taidelaji. Yleisestä harhakäsityksestä huolimatta ne eivät myy itse itseään, vaan asunnot täytyy myydä. Usein asunnonomistajat päättävät lähteä itse myymään kotiaan, säästääkseen välityspalkkiossa. Asuntojen myynti ilman kokemusta ja alan ammattitaitoa voi toki onnistuakin, mutta prosessissa on muutama sudenkuoppa. Lue alta, miten ne voi taklata!

  1. Pyyntihinta on asetettu tunteella, ei järjellä. Kotiaan myyvillä saattaa olla vaikea paikka asettautua katselemaan asuntoa realistisin silmin. Koti nähdään usein tunteen kautta, siihen sisältyvin muistoin ja oman sisustuskädenjäljen takia. Voi olla vaikea ymmärtää, että myyjän itsensä mielestä loistavat sisustusratkaisut saattavat olla ostajalle täydellinen turn off, eikä ostaja välttämättä osaa katsoa niiden ohitse, pintaa syvemmälle. Tunne oman kodin tärkeydestä ja mahtavuudesta nostaa alitajuisesti hintaa helposti useita tuhansia euroja ylöspäin, muuttaen myyntikohteen asunnon ostajan silmiin epäkiinnostavaksi.

  2. Asiantuntemuksen ja myyntitaidon puute. Omaa kotiaan myyvä saattaa parhaimmillaan olla todellinen hitti ja myyntitykki asuntonäytössä. Hän tuntee ja tietää myytävän asunnon läpikotoisin, ja oikeanlainen persoona osaa tuoda seikat selkeästi esille asunnon ostajalle. Kuitenkin, toisinaan asuntoaan myyvä saattaa unohtaa nostaa tärkeitä asioita ostajan tietoisuuteen – oli ne sitten hyviä tai huonoja, joista niistäkin on tietyin velvoittein kerrottava potentiaalisille ostajille. Asuntomyyjän työ on muutakin, kuin asioiden toteamista. Se on asunnon parhaiden puolien esille tuomista ja esittelyä, sekä tietynlaista mahdollisuuksien maalaamista ostajalle. Asunnon ostajat saattavat myös haluta tietää teknisiä seikkoja liittyen asuntoon tai taloyhtiöön, heillä saattaa olla kysymyksiä asunnon myyntiprosessista tai jopa pankkilainoista. Usein nämä kysymykset vaativat jo ammattitasoista tietoa, jolloin asuntoaan itse myyvä jää helposti kakkoseksi kiinteistönvälittäjälle.

  3. Takkuavat tarjousneuvottelut. Mikäli ei työkseen ”taistele hinnoista”, saattaa tarjousneuvottelut nousta vaikeaksi seikaksi itse asuntoaan myyvän osalta – tuoden samalla ongelman tietysti myös ostajalle. Joskus myyjä saattaa ottaa pyyntihintaa pienemmän tarjouksen loukkauksena, jälleen lähinnä sen takia, että kokee tunteella oman kotinsa olevan arvokkaampi. Tarjousneuvottelut saattavat nostattaa niskakarvat pystyyn, vaikka tilanteessa olisi ammattitaitoinen välittäjä välissä, joten itse asuntoaan myyvän kannattaa varustautua tilanteeseen hyvillä hermoilla ja ymmärryksellä myös ostajan tilannetta kohtaan.


Asuntojenhinnat.fi palvelu on seurannut asuntomarkkinaa aktiivisesti vuodesta 2014 lähtien. Tuottamaamme sisältöä on siteerattu useissa medioissa. Tavoitteenamme on tarjota laadukasta sisältöä asuntomarkkinan kehityksestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä.