Asuntojen hinnat
Roof LKV logo

Vieraskynä: Mistä välityspalkkio koostuu?

Vieraskynä /
12.9.2023

Mikä on välityspalkkio?

Välityspalkkio on maksu kiinteistönvälittäjän tarjoamasta palvelusta, jonka välittäjän palkannut toimeksiantaja maksaa asuntokaupan toteuduttua.

Miten välityspalkkion suuruus määritetään?

Asiakas ja välittäjä tapaavat alkuun myytävän kohteen arviokäynnillä. Arviokäynti on asiakkaalle ilmainen ja siellä tutustutaan myytävään kohteeseen, käydään läpi sen tiedot ja keskustellaan myynnin tavoitteista.

Kun välittäjällä on tarvittavat tiedot kohteesta, hän antaa myyjälle välitystarjouksen. Välitystarjous sisältää kohteen hinta-arvion ja välityspalkkion määrän. Välittäjä voi antaa välitystarjouksen jo arviokäynnillä, mikäli hänellä on kaikki tarvittavat tiedot tarjouksen muodostamiseen.

Palkkio voi olla joko kiinteä tai prosenttipohjainen. Prosenttipohjainen osuus vaihtelee usein 2–5 % välillä sisältäen arvolisäveron. Kauppojen toteuduttua palkkio lasketaan asunnon toteutuneesta velattomasta kauppahinnasta. Joissain tapauksissa käytetään myös välityspalkkion määrittämiseen palkkiorakennetta. Kannattaa siis avoimesti tiedustella välittäjältä itselle sopivaa välityspalkkiomallia.

Mistä välityspalkkio koostuu?

Välityspalkkio koostuu välittäjän työmäärän arviosta, riskistä ja vastuusta. Välityspalkkiolla katetaan myös myyntiin liittyvät kustannukset, kuten asiakirjat, markkinointi ja markkinointimateriaalit sekä muut lisäpalvelut, esimerkiksi myyntistailaus.

Lisäksi välityspalkkiosta maksetaan välittäjän palkka ja siihen liittyvät lakisääteiset sivukustannukset, kuten eläkemaksut, sosiaaliturva, verot, vakuutukset etc.

Välityspalkkio maksetaan onnistuneesta myyntityöstä. Myymättä jääneestä asunnosta välittäjä ei saa työstään korvausta.

Välityspalkkiota arvioitaessa välittäjä ottaa huomioon kohteen piirteet, kuten pyyntihinnan, sijainnin, kohteen kunnon ja koko myyntityön kokonaisuuden. Myyntiaika-arvio vaikuttaa välityspalkkion suuruuteen.

Välityspalkkioon suuruus riippuu myös välittäjästä itsessään. Ammattitaitoinen, kokenut kiinteistönvälittäjä, jolla on näyttää tuloksia onnistuneesta myyntityöstä maksaa lähtökohtaisesti enemmän.

Tieto sovitusta välityspalkkiosta merkitään toimeksiantosopimukseen, joka on virallinen sopimus asunnon myynnistä valitsemasi välittäjän kanssa. Kun kirjallinen toimeksiantosopimus on allekirjoitettu, välittäjän työ alkaa.

Mitkä ovat asunnon myynnin kulut?

Asunnon myyntikuluihin kuuluu asuntoon liittyvien asiakirjojen, kuten isännöitsijätodistuksen, tilaaminen oikeilta tahoilta. Välittäjän on huolehdittava, että kaikki tarvittavat dokumentit taloyhtiön tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta mahdollisiin kiinteistön asiakirjoihin on ostajan saatavilla ostopäätöksentekoa varten.

Myynnin kuluihin kuuluu lisäksi mm. myynti-ilmoituksen julkaisu (Oikotie, Etuovi, Tori & Roofin nettisivut) sekä kaupan virallisten asiakirjojen laatimisen kustannukset. Myös asunnon

myyntistailauksen ja valokuvauksen kustannukset ovat osa myyntikuluja, mutta voivat olla myös erillisenä kuluna välityspalkkiosta, riippuen toimeksiantosopimuksen ehdoista.

Kokonaisvaltainen myyntityö kattaa kaiken kohteen markkinoinnista yhteydenottopyyntöihin vastaamiseen ja asunnon näyttöihin. Välittäjän tehtävä näytöllä on antaa vastauksia ostajien kysymyksiin ja rohkaista ostotarjouksen jättämiseen. Kun näytölle tulijat ovat halukkaita jättämään ostotarjouksen, alkavat tarjousneuvottelut.

Tarjousneuvottelut ovat yksi välittäjän työn tärkeimmistä tehtävistä, jolloin kaupan osapuolia tuodaan yhteen. Hyvä välittäjä viimeistään tarjousneuvotteluissa pystyy osoittamaan työstään tuottaman arvon toimeksiantajalleen.


Jos suunnittelette asunnon myyntiä, tulisimme mielellämme tekemään hinta-arvion, keskustelemaan myyntistrategiasta sekä antamaan tarjouksen, jonka räätälöimme aina kohdekohtaisesti asunnon, alueen, aikataulun ja markkinatilanteen mukaisesti.