Asuntojen hinnat

Opas kiinteistönvälittäjän valintaan

Kiinteistönvälittäjät /
4.4.2023

Kiinteistönvälittäjän valinta on tärkeä päätös, joka voi vaikuttaa paljon omaisuuden myynti- tai ostoprosessiin. On tärkeää valita ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä, jolla on kokemusta ja joka tuntee paikallisen markkinatilanteen. Tässä oppaassa annamme vinkkejä kiinteistönvälittäjän valintaan.

Miksi kiinteistönvälittäjä on tärkeä?

Kiinteistönvälittäjä on ammattilainen, joka auttaa asunnon myyjää tai ostajaa löytämään sopivan ostajan tai myyjän. Kiinteistönvälittäjä tuntee alueen markkinatilanteen ja auttaa löytämään sopivan hintatason. Lisäksi hänellä on kokemusta ja asiantuntemusta neuvottelussa ja kauppakirjojen laadinnassa.

Miten löytää hyvä kiinteistönvälittäjä?

Seuraavat vinkit auttavat löytämään hyvän kiinteistönvälittäjän:

1. Tutustu paikallisiin kiinteistönvälittäjiin

Tutustu paikallisiin kiinteistönvälittäjiin ja valitse muutama potentiaalinen vaihtoehto. Tutustu heidän verkkosivuihinsa, referensseihin, arvosteluihin ja kokemukseen.

2. Kysy suosituksia

Kysy ystäviltäsi, perheeltäsi ja tuttaviltasi, jos he ovat käyttäneet kiinteistönvälittäjää ja ovatko he tyytyväisiä saamaansa palveluun.

3. Tee haastatteluja

Tee haastatteluja potentiaalisten kiinteistönvälittäjien kanssa ja kysy heiltä kokemuksestaan, saavutuksistaan ja hinnoittelusta. Kysy myös, miten he hoitavat neuvottelut ja kauppakirjojen laadinnan.

4. Tarkista tarvittavat tutkinnot

Tarkista, että kiinteistönvälittäjän toimistolla on lainvaatima LKV-tutkinto. Tämä ei ole kuitenkaan pakollinen kaikille kiinteistönvälitysalalla toimiville. Lain mukaan riittää, jos kiinteistönvälitysliikkeen vastaavalla hoitajalla sekä vähintään puolella välitystehtäviä hoitavista henkilöistä on LKV-pätevyys. 

LKV-tutkinnon omaavan henkilön tittelissä on yleensä ilmoitettu lyhenne LKV, joka merkitsee tutkinnon suorittamista. Ilman tutkintoa asuntoja välittävien tittelit ovat tyypillisesti myyntineuvottelija tai asuntomyyjä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon kiinteistönvälittäjää valittaessa?

1. Kokemus

Valitse kiinteistönvälittäjä, jolla on kokemusta alalta ja paikallisesta markkinatilanteesta.

2. Hinnoittelu

Vertaile eri kiinteistönvälittäjien hinnoittelua ja varmista, että hinta on kilpailukykyinen, mutta ei liian halpa. Liian halpa hinta voi viitata siihen, että välittäjä ei ole kovin pätevä tai hänellä on piilotettuja maksuja.

3. Referenssit ja arvostelut

Tutustu kiinteistönvälittäjän referensseihin ja arvosteluihin, jotta voit saada paremman käsityksen hänen ammattitaidostaan ja asiakkaiden tyytyväisyydestä.

4. Neuvottelutaidot

Hyvä kiinteistönvälittäjä on taitava neuvottelija, joka osaa saada kaupan syntymään molempien osapuolten hyväksynnällä. Varmista, että välittäjä on taitava neuvottelija ja ymmärtää sinun tarpeesi ja toiveesi.

5. Kommunikointitapa

Varmista, että kiinteistönvälittäjä kommunikoi kanssasi selkeästi ja ymmärrettävästi. Hyvä välittäjä pitää sinut ajan tasalla kauppaprosessin etenemisestä ja vastaa kysymyksiisi nopeasti.

6. Persoonallisuus

Hyvä kiinteistönvälittäjä on luotettava ja rehellinen. Valitse välittäjä, jonka persoonallisuus sopii sinun kanssakäymiseesi ja jonka kanssa sinulla on hyvä kemiat.

Miten valita paras kiinteistönvälittäjä?

Parhaan kiinteistönvälittäjän valitseminen voi olla haastavaa, mutta se on tärkeää. Alla on muutamia vinkkejä parhaan välittäjän valitsemiseen:

1. Vertaa potentiaalisia kiinteistönvälittäjiä

Vertaa potentiaalisia kiinteistönvälittäjiä keskenään ja vertaa heidän hintojaan, referenssejään, kokemustaan ja ammattitaitoaan.

2. Keskustele välittäjien kanssa

Keskustele potentiaalisten kiinteistönvälittäjien kanssa ja kysy heiltä kysymyksiä. Varmista, että välittäjä ymmärtää tarpeesi ja toiveesi ja että hän kommunikoi selkeästi ja ymmärrettävästi.

3. Pyydä suosituksia

Pyydä suosituksia ystäviltäsi, perheeltäsi ja tuttaviltasi, jotka ovat käyttäneet kiinteistönvälittäjää ja ovat tyytyväisiä saamaansa palveluun.

4. Tutki referenssit ja arvostelut

Tutki kiinteistönvälittäjän referenssejä ja arvosteluja, jotta voit saada paremn käsityksen hänen ammattitaidostaan ja asiakkaiden tyytyväisyydestä.

5. Varaa aikaa päätöksenteolle

Älä tee hätiköityjä päätöksiä, vaan varaa aikaa päätöksenteolle. Vertaile eri välittäjien tarjouksia ja mieti tarkkaan ennen kuin teet päätöksen.

6. Seuraa vaistojasi

Kun olet keskustellut potentiaalisten kiinteistönvälittäjien kanssa ja vertaillut heidän tarjouksiaan, seuraa vaistojasi. Valitse välittäjä, jonka kanssa sinulla on hyvä kemiat ja jonka luotat hoitavan asiat ammattitaitoisesti.

Johtopäätös

Kiinteistönvälittäjän valitseminen on tärkeä päätös, joka vaikuttaa suuresti kauppaprosessiin. Parhaan välittäjän valitseminen vaatii aikaa ja tutkimusta, mutta se on vaivan arvoista. Kun valitset hyvän kiinteistönvälittäjän, voit olla varma siitä, että kauppa etenee sujuvasti ja ammattitaitoisesti.


Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kauan kiinteistönvälittäjän etsiminen yleensä kestää?

Kiinteistönvälittäjän etsiminen voi kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, riippuen siitä, kuinka monta potentiaalista välittäjää haluat vertailla.

Miten voin varmistaa, että kiinteistönvälittäjä on pätevä?

Tutki välittäjän referenssejä ja arvosteluja, kysy häneltä kysymyksiä hänen kokemuksestaan ja ammattitaidostaan ja varmista, että hän on rekisteröitynyt alan ammattijärjestöön.

Kuinka paljon kiinteistönvälittäjän palkkiot yleensä ovat?

Kiinteistönvälittäjän palkkiot vaihtelevat yleensä 2-4% välityspalkkiosta, riippuen alueesta ja kiinteistön arvosta.

Voiko kiinteistönvälittäjän palkkiosta neuvotella?

Useimmissa tapauksissa kiinteistönvälittäjän palkkiosta voi neuvotella. Muista kuitenkin, että liian suuri tinkiminen voi vaikuttaa välittäjän motivaatioon hoitaa kauppaa ammattitaitoisesti.

Mitä teen, jos en ole tyytyväinen kiinteistönvälittäjään?

Jos et ole tyytyväinen kiinteistönvälittäjän palveluun, ota yhteyttä välittäjään ja keskustele asiasta hänen kanssaan. Jos ongelmat jatkuvat, voit harkita uuden välittäjän valitsemista.

Voinko irtisanoa välittäjän sopimuksen?

Välittäjän sopimus voidaan yleensä irtisanoa, jos välittäjä ei täytä sopimuksen ehtoja tai jos hän ei hoida tehtäviään ammattitaitoisesti. Muista kuitenkin, että sopimuksen irtisanominen voi aiheuttaa lisäkustannuksia.

Onko välittäjän valitseminen tärkeää vain myyjälle?

Ei, myös ostajan kannattaa valita hyvä välittäjä. Hyvä välittäjä voi auttaa ostajaa löytämään unelmakodin ja hoitamaan kaupan ammattitaitoisesti.

Voinko käyttää useampaa kiinteistönvälittäjää samaan aikaan?

Kyllä, voit käyttää useampaa kiinteistönvälittäjää samaan aikaan. Muista kuitenkin ilmoittaa välittäjille, että käytät useampaa palvelua.

Miksi minun pitäisi käyttää kiinteistönvälittäjää?

Kiinteistönvälittäjä voi auttaa sinua löytämään sopivan ostajan tai myyjän, hoitamaan paperityöt ammattitaitoisesti ja neuvottelemaan kaupasta parhaan mahdollisen hinnan.

Mistä löydän hyviä kiinteistönvälittäjiä?

Hyviä kiinteistönvälittäjiä löytyy palvelustamme välittäjien haku osiosta tai voit kilpailuttaa välittäjän meidän kautta ja saada nopeasti alueen välittäjiltä tarjouksen asuntosi välityksestä.

Yhteenveto

Kiinteistönvälittäjän valitseminen on tärkeä päätös, joka kannattaa tehdä huolella. Tutki eri välittäjien tarjouksia, vertaile heidän referenssejään ja arvostelujaan ja seuraa omaa vaistoa. Kun löydät hyvän kiinteistönvälittäjän, voit olla varma siitä, että kauppaprosessi sujuu ammattitaitoisesti ja vaivattomasti.


Asuntojenhinnat.fi palvelu on seurannut asuntomarkkinaa aktiivisesti vuodesta 2014 lähtien. Tuottamaamme sisältöä on siteerattu useissa medioissa. Tavoitteenamme on tarjota laadukasta sisältöä asuntomarkkinan kehityksestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä.