Asuntojen hinnat

Kahden asunnon loukku – miten vaihtaa asunto stressittömästi

Yleinen /
17.12.2018

Riippuen omasta varallisuudesta ja halutun lainan suuruudesta, pankki saattaa vaatia ensin myymään oma aikaisempi koti pois, ennen uuden ostamista. Se tietää usein harmaita hiuksia, sillä kenelläkään ei ole kristallipalloa, joka kertoo kuinka kauan oman asunnon myymisessä menee ja milloin löytyy sopiva uusi.

Riskittömästi vuokra-asunnon kautta

Ehkä yksinkertaisin tapa on myydä ensin oma asunto rauhassa ja muuttaa vuokralle tai jos hermo kestää, sukulaisen luo. Näin toimiessa ei yleensä joudu jännittämään asunnon myyntiaikaa, eikä kiireessä ja rahapulassa joudu laskemaan hintaa. Uutta kotia saa myös etsiä rauhassa ja on vapaa iskemään kiinni heti, kun oikea löytyy. Kolikon toinen puoli on toki sitten se, että muutto vuokra-asuntoon maksaa sekin, vuokrat ovat korkeita, eikä ole mitään takeita että uusi unelmien koti löytyy nopeasti. Vuokralla asuminen saattaa siis venyä pitkäksikin ajaksi.

Kahden asunnon loukku

Jos pankin kanssa pääsee yhteisymmärrykseen, voi uuden kodin ostaa jo asuessaan vielä vanhassa omistusasunnossa. Tilanne voidaan hoitaa näin silloin, kun unelmakoti löytyy ensin tai asuu seudulla, jolla sopivaa tarjontaa on ylipäätänsä todella vähän. Kun uusi koti on ostettu, voi sitä remontoida mieleisekseen sillä aikaa, kun hiljalleen laittaa vanhan kodin markkinoille. Tämähän on ideaaliratkaisu – mutta johon läheskään kaikkien kukkaron nyörit ei anna myöten.

Olipa pankissa kasa millä mällätä tai ei, kukaan ei kuitenkaan halua menettää rahaa. Kahden kodin omistamisessa on siis aina riskinsä. Voi olla, että vanhalle kodille ei ostajaa näy eikä kuulu, vaikka uusi koti olisi jo täysin muuttovalmis. Tuolloin niskaan kasautuvat kahdet lainat (tai vähintäänkin korot, riippuen pankin kanssa käydyistä neuvotteluista), ylläpitomaksut, vastikkeet ja muut joka kuukausi juoksevat kulut. Summat saattavat kertyä nopeasti tähtitieteellisiksi – tai vähintäänkin epämukavan suuriksi suhteessa tuloihin ja muihin elämiskustannuksiin.

Kahden asunnon loukku on tila, jonka ostaja haistaa jo kaukaa ja jota hän osaa käyttää aseena rahavaikeuksissa kieriskelevää myyjää kohtaan. Silloin vanhan kodin myymisessä joutuu tinkimään hinnasta – joskus jopa liikaakin sen arvoon nähden.

Nykyaikaiset palvelut apuna asunnon vaihdossa

Nykyään on tarjolla myös monipuolisia palveluita, ratkaisemaan tätäkin ongelmaa. Jotkut yritykset ovat valmiita ostamaan asuntosi heti, jolloin sinä vapaudun sen tuomasta taakasta. Kuitenkin, nämä firmat eivät ole hyväntekijöitä. Asunnosta maksetaan luonnollisesti markkinahintaa alhaisempi hinta, jotta yrityksen toiminta olisi kannattavaa. Toisaalta pääset asunnosta nopeasti eroon ja tietyissä tapauksissa nopea myyntiaika on tärkeämpää kuin myyntihinnan maksimointi.

Kodin vaihtamisessa keinoja ja tapoja on monia. Osa niistä on kiinnostavampia kuin toiset, mutta oma talous ja realistinen katsontakanta kannattaa pitää mielessä. Koti on lämpöä ja tunnetta, mutta euromääräisesti isot ostokset kannattaa kuitenkin hoitaa järjellä.


Asuntojenhinnat.fi palvelu on seurannut asuntomarkkinaa aktiivisesti vuodesta 2014 lähtien. Tuottamaamme sisältöä on siteerattu useissa medioissa. Tavoitteenamme on tarjota laadukasta sisältöä asuntomarkkinan kehityksestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä.