Asuntojen hinnat

Asunnon myynti - Remontoidako vai ei?

Yleinen /
17.12.2018

Asunnon myyntiä harkitessa moni miettii, kannattaako kohdetta remontoida vai ei. Tehty tai tekemättä jätetty remontti saattaa olla deal breaker ostajaehdokkaalle.

Remontoitu asunto on esteettisesti houkuttelevampi kuin kämppä, jossa maali lohkeilee seinissä ja parketista saa tikkuja varpaisiin. Ostajaehdokas voi myös kokea asunnon olevan muuttovalmis, jolloin muuttoon liittyvä helppous ihastuttaa. Myyjää taas saattaa viehättää seikka, ettei pyyntihintaa voida hilata alaspäin, perustelemalla sitä huonokuntoisen asunnon remonttiin menevillä kustannuksilla.

Fixer-upper vai viimeistely kokonaisuus?

Kaikilla on kuitenkin oma makunsa. Kauniisti remontoidussa asunnossa saattaa ostajan mielestä olla väärän väriset keittiönkaapit. Juuri asennettu ja lakattu parketti saattaa olla pähkinää, vaikka ostaja toivoisi koivua. Harva kuitenkaan raaskii repiä uutta pois, joten potentiaalinen ostaja saattaa siirtyä seuraavaan kohteeseen. Yllättävän moni kääntyykin pois, jo väärän väristen seinien takia. Toisinaan ostajat etsivät edullista remonttikohdetta, josta saa muokattua omanlaisensa, nostaen samalla asunnon arvoa. Kuitenkin esimerkiksi uudistuotannon ja vanhojen asuntojen välinen hintaero on toisinaan yllättävänkin pieni, sillä tulevien remonttien hinnat eivät aina näy vanhojen asuntojen hinnoissa.

http://www.sijoitustalous.fi/raha_ja_markkinat/lue/artikkeli/489.

Myös sijoittajat liikkuvat asuntomarkkinoilla. He etsivät kohtuullisella hinnalla ja vaivalla remontoitavia kohteita, eivätkä tällöin ole kiinnostuneita jo kuntoon laitetuista kohteista. Toisaalta, sijoittajat eivät osta tunteella, vaan kylmällä järjellä. He eivät kuitenkaan maksaisi asunnosta paljoa, sillä tarkoituksena on tehdä voittoa.

Entä siivous?

Useat eivät usko niinkään remontin voimaan, vaan puhdistukseen. Paras myyntiin valmistelukulujen ja asunnon arvon suhde väitetään saatavan aikaan vanhanaikaisesti suursiivouksella. http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2010/11/06/nain-panet-asuntosi-myyntikuntoon/201015411/310

Tehdyn remontin kerrotaan lyhentävän asunnon myyntiaikaa. Takuita myyntihinnan nostamiseen sillä ei kuitenkaan ole. Hintaan vaikuttavat asuntomarkkinoiden taloustilanteen, asunnon sijainnin sekä muiden syiden isäksi aina myös ostajan halu ja into ostaa kyseinen kohde.

Plussat:

  • esteettisesti houkuttelevampi
  • muuttovalmis
  • remontti ei syy pyytää hinnanalennusta

Miinukset:

  • ostajalla oma maku: tehty remontti ei mieleinen
  • sijoittajat tipahtavat ostajaehdokkaista pois

Asuntojenhinnat.fi palvelu on seurannut asuntomarkkinaa aktiivisesti vuodesta 2014 lähtien. Tuottamaamme sisältöä on siteerattu useissa medioissa. Tavoitteenamme on tarjota laadukasta sisältöä asuntomarkkinan kehityksestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä.